Differentiatie kan met Wired op de volgende manieren:

  • Beschikking over de lessen van alle niveaus. De docent krijgt het lesmateriaal van de niveaus vmbo, havo en vwo tot de beschikking*. Dat betekent dat de docent de keuze heeft om voor een leerling een specifieke opdracht van een ander niveau in te plannen. Maar ook om leerlingen binnen een klas aan dezelfde topic met een andere taaltaak van een ander niveau te laten werken.
  • Taken met een open karakter. Door het open karakter van de taken in de topics zoeken de leerlingen hun grenzen op. Zo ontstaat niet alleen op individueel niveau maar juist ook in de groep een organische vorm van differentiatie.
  • In de topiclessen, in de cursussen Reading en Listening en in de apps kunnen leerlingen:
    • hun eigen route door de oefeningen bepalen;
    • in hun eigen tempo werken;
    • zelf (de onderwerpen van de) lees- en luisteropdrachten kiezen.

Opdrachten kun je per leerling of per subgroep inplannen in het docentendashboard van Wired. Heel eenvoudig door het geven van een vinkje. Voor leerlingen die het Engels al beter beheersen, plan je de vmbo-kgt opdrachten in en voor leerlingen die meer moeite hebben plan je de vmbo-bk opdrachten in. De voor hen klaargezette opdrachten verschijnen in de lesomgeving van de leerling, zodat zij hier zelfstandig mee aan de slag kunnen. Zo werken alle leerlingen in de klas binnen de context van één topic, ieder op hun eigen niveau.

Als docent volg je de resultaten van de leerlingen in het docentendashboard. De lesomgeving biedt een overzicht van de voortgang en resultaten van de leerlingen, met de mogelijkheid om in detail in te zoomen per klas, subgroep en leerling. Je kunt er dus voor kiezen tussentijds te monitoren en het niveau van de opdrachten van een leerling aan te passen. Of ervoor kiezen een leerling of bepaalde groep meer uitdaging te geven in de volgende topic.

In deze video laten we zien hoe het docentdashboard werkt, hoe je opdrachten voor leerlingen in kunt plannen en hoe je les geeft met Wired.

Lees ook: Vijf praktische tips voor differentiatie in de klas

*Voor schooljaar 2017-2018 krijgen vmbo-docenten de beschikking over de niveaus vmbo-bk en vmbo-kgt. Voor schooljaar 2018-2019 zijn alle niveaus beschikbaar.