Voor leerjaar 1 zijn dit Engelstalige films, tv-series, boeken, YouTube-filmpjes, muziek, games en strips. Topics waarmee leerlingen in een échte, voor hen herkenbare, wereld getrokken worden. Hoe weten we dat zo zeker? Alle onderwerpen (topics) en alle taken leggen we voor aan leerlingen. Pas als zij zich erin kunnen vinden, gaan wij verder met de ontwikkeling van het lesmateriaal. Co-creatie noemen we dat.

Klassikale introductielessen voor beleving topics

Een leerjaar Wired bestaat uit zes periodes met in iedere periode één centraal topic van negen lessen. De topics starten met klassikale introductielessen op een digibord of beamer. Zo kun je samen met je klas de topic beleven en de periode starten. Iedere topic is gekoppeld aan een taaltaak. In de lessen die volgen gaan de leerlingen individueel of in tweetallen aan het werk met de pre-task exercises en de uitvoering van de taaltaak. De eindproducten worden in de klas gepresenteerd en beoordeeld. Je sluit elke topic af met een spreekles en een skills test.

Hieronder worden de topics voor leerjaar 1 en de bijbehorende taaltaken beschreven. Meer informatie over de taaltaak vind je hier.

Topics en taaltaken leerjaar 1

Uitgangspunt voor de topics zijn voor leerlingen relevante en bekende bronnen. Alle topics co-creëren we met leerlingen op onze partnerscholen. Zo weten we zeker dat leerlingen de onderwerpen interessant vinden.

Lesomgeving Wired: topics ‘JFK’, ‘Big Game’ en ‘Music’

 1. Music Festivals
  Leerlingen leren elkaars muzieksmaak kennen, ontdekken hoe ‘music professionals’ tegen muziek aankijken en promoten zelf een artiest of event.
 2. Big Game
  Leerlingen bekijken een deel van de film Big game en lezen een hoofdstuk uit het boek. Als taaltaak maken zij hier een storyboard (vmbo, havo/vwo) of audioboek (vwo) van.
 3. Best of YouTube
  Leerlingen bekijken humoristische filmpjes over beauty, animals, sports en challenges. Als taaltaak maken zij zelf een grappig filmpje of een toepasselijke voice-over.
 4. JFK
  Leerlingen onderzoeken de moord op John F. Kennedy en spelen een aantal text-based games. Als taaltaak maken zij een FBI-rapport
 5. Donald Duck
  Leerlingen gaan op bezoek in Duckburg, maken kennis met allerlei bekende bewoners van de stad en doen een quiz. Als taaltaak maken zij een Donald Duck-verhaal af en spelen het na.
 6. Once Upon a Time
  Leerlingen verdiepen zich in de belevenissen van personages uit de tv-serie Once Upon a Time en geven daar hun eigen draai aan